Medical Taping

Röviden az ízület- és izomszalagozás eredetéről

A Kinesio-Taping módszer kidolgozása a japán KenzoKaseorvos-kiropraktőr nevéhez fűződik és a 70-es évekre nyúlik vissza. Az addig ragasztószalagokkal és kötésekkel rögzített és nyugtatott ízületek és izmok ötletéből indult ki a japán orvos, s kifejlesztett egy nyújtható, mozgékony szalagot. Épp ebben a rugalmasságban rejlik különlegessége az addig alkalmazott rideg, feszes kötésekhez képest.

Hatásmechanizmus

Az szalagot felragasztjuk a bőrre, ennek köszönhetően az alatta futó izmok a test mozgása során a rugalmasan rögzített bőr alatt fognak elcsúszni. Ez az egyébként természetes jelenség a nyirokkeringés egy test által indukált masszázsa, mely a nyirokkeringés fennmaradását, a nyirok keringésbe való visszakerülését serkenti, biztosítja. Az ragasztás során viszont a ragasztott, így rugalmasan rögzített, feszített bőrfelület egy fokozott nyirokmasszázst, így nyirokkeringés-serkentést valósít meg, ezen felül olyan receptorok kapnak állandó ingerlést, melyek a szervezet természetes fájdalomcsillapító-rendszerét aktiválják. Az szalag a ragasztás, rögzítés során megemeli a bőrt, így az alatt a szöveti nyomás csökken, ami a nyirokáramlást serkenti. A szövetek pedig a kötés alatt is mozogni tudnak, hiszen a szalag rugalmas és nyúlékony, tehát a mozgás által a szövet természetes gyógyulási folyamata gyorsul. Ahol gyulladás található, s ott a szalaggal a nyirokkeringést serkentjük, ott a szövet gyulladáscsökkentő folyamatai is lényegesen rövidebb idő alatt folynak le.

Milyen módon hat az ízület-, izom- és meridián-ragasztás?

  • Fájdalomcsillapítás
  • Izomtónus szabályozása (túl feszes vagy túl laza izomzat esetén)
  • Pszichovegetatív zavarok megszüntetése
  • Immunstimulálás, immunserkentés a kezelés helyszínén
  • Gyulladáscsökkentés a kezelés helyszínén
  • Duzzanatok gyors csökkentése a nyirokkeringés serkentésén keresztül
    Vérkeringés serkentése a kezelt területen

Mire ajánlom a Medical Tapinget?

A Meridius sport szalagokat kifejezetten az izom- és ízületi sérülések kezelésére ajánljuk, egy kicsivel drágább, sikkesebb kivitel a sportemberek, sportorvosok számára, az Acu-Tape pedig a szalagok Hagyományos Kínai Orvoslás alapján való felhelyezési technikáját rejtik magukban.

Gyakorlatilag amely betegségek akupunktúrával gyógyíthatók, viszont orvosi végzettség hiányában nem mindenki által kezelhetők akupunktúrás tűkkel, ezen betegségek az Acu-Tape szalagokkal is jó eredménnyel válnak kezelhetővé. A legjobb kombináció az akupunktúra/akupresszúra és az Acu-Tape együttes alkalmazása.