Akupunktúra

Az akupunktúra hagyományosan tűszúrásos gyógymód. A kezelés során vékony acéltűket szúrnak a test bizonyos, úgynevezett akupunktúrás pontjaiba, hogy a qi keringést harmonizálják. A testen lévő akupunktúrás pontok többsége az ún. meridiánokon (csatornákon) helyezkedik el. Az akupunktúrás pontok száma körülbelül 1000, ezekből kb. 360 a hagyományos akupunktúrás pont, a többi csatornán kívül található. Az akupunktúrás pontok ingerlése azonban nem csak tűszúrással történhet: a masszázs (tui-na), a hő (moxibuszció), az elektromos áram (elektropunktúra, elektroakupunktúra), a lézer is alkalmazható a kezelések során.

Akupunktúra

A hagyományos kínai orvoslás (HKO) több ezer éves, az egészség megőrzésére, szükség esetén helyreállítására irányuló rendszer. Saját elméleti rendszere alapján állapítja meg a diszharmónia helyét, és határozza meg a szükséges terápiát. Részei az akupunktúra, gyógynövény terápia, moxibuszció (melegítéses gyógymód), köpölyözés, masszázs (tuina), légzés- és mozgásterápia (tai qi, qi kung).

A HKO szerint a szervezet akkor egészséges, ha benne az energiakeringés harmonikus. Ha ez az energiakeringés zavart szenved (mert az energia – a qi – kevés, vagy keringése elakad), betegség alakul ki.