Zsírsav profil mérés

Miért fontos, hogy szervezetünkben normális legyen az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya?

Modern étrendünk sokkal több omega-6 zsírsavat és lényegesen kevesebb tengeri omega-3 zsírsavat tartalmaz az optimálisnál, és ennek következtében a szervezetünkben található omega-6 és omega-3 zsírsavak közötti arány felborul. Ez a felborult egyensúly az egyik fő oka az életmóddal összefüggő egészségügyi problémák kialakulásának. Az omega-6 és az omega-3 zsírsavak a szervezetünkben található hormonszerű jelzőmolekulák (eikozanoidok) előanyagai. Az omega-6-ból származó eikozanoidok gyulladáskeltőek, így elősegítik a krónikus gyulladást (ami az összes civilizációs betegség hátterében megtalálható). Az omega-3 zsírsavakból származó jelzőmolekulák azonban alacsonyabb gyulladásos potenciállal rendelkeznek, némelyik ráadásul erősen gyulladáscsökkentő hatású. Ezek az eikozanoidok sok szempontból kiegészítik egymást, ezért is fontos közöttük az egyensúly. Az optimális omega6/omega3 arány 3-5:1. Az arány megfelelő táplálkozással (hidegvízi zsíros tengeri halak, mint makréla, szardínia, lazac fogyasztása), vagy omega3 táplálékkiegészítőben történő fogyasztásával normalizálható.

Hogyan tudom ellenőrizni, hogy egészséges omega-6:3 aránnyal rendelkezem-e? 

Az arány egy egyszerű vérteszt segítségével megmérhető, sőt nem csak az omega-6:3 arányt, hanem a sejtfunkciók mutatóit is mérni lehet a vizsgálattal. A vizsgálatot száraz vércseppből egy független norvég laboratórium végzi. A vérvétel ujjbegyből történik