Az akupunktúra elméleti háttere

A Hagyományos Kínai Orvoslás legfontosabb alapfogalmai a jin és jang, a qi („csí”) és az öt alapelem.

A jin és jang minden dolog két polaritása. Egyik pólus sincs meg a másik nélkül, egymáshoz képest léteznek. Egyik átalakul a másikba, szüntelenül változnak. A jin a belső, hideg, lefelé terjedő, passzív, női jellegű, a jang a külső, meleg, felfelé terjedő, aktív, férfi jellegű. Ezek dinamikus egyensúlya esetén harmónia, azaz egészség van, a betegség pedig az egyensúly felborulásakor jön létre.

A qi a mindenütt jelenlévő, éltető energia. A csatornákon áramlik, és különböző funkciója van.

  • A test mozgásainak forrása
  • Védelmezi a testet
  • A test harmonikus átalakulásainak forrása
  • Az állandóság megőrzésének forrása
  • Melegíti a testet

Az 5 elem tan (vagy 5 fázis – Wu Xing) a makro- és mikrokozmosz jelenségeit, az élővilág fejlődését, az emberi szervek egymásra hatását szimbólumokkal próbálja leírni.

A Fa elem:
tavasz, megújhodás, újjászületés. Szervei a máj és epehólyag, érzékszerve a szem, funkciója a látás, dísze a köröm, test kapcsolata az inak és izmok működése, színe a zöld, érzelme a harag, íze a savanyú.

A Tűz elem:
nyár, növekedés, kiterjedés, az aktivitás csúcsa. Szervei a szív és vékonybél, érzékszerve a nyelv, funkciója a beszéd, dísze az arc színe, testi kapcsolata az erek és a szív, színe a piros, érzelme az öröm, íze a keserű.

A Föld elem:
késői nyár, a termés beérése. Szervei a lép és a gyomor, érzékszerve és dísze az ajak, funkciója az ízérzés, testi kapcsolata az izmok tömege, a kötőszövet, színe a sárga, érzelme a töprengés, íze az édes.

A Fém elem:
ősz, a lelassulás. Szervei a tüdő és a vastagbél, érzékszerve az orr, funkciója a szaglás, dísze a testszőrzet, testi kapcsolata a bőr és testszőrzet, színe a fehér, érzelme a bánat, gyász, íze a csípős, pikáns.

A Víz elem:
tél, a pihenés, raktározás ideje. Szervei a vese és húgyhólyag, érzékszerve a fül, funkciója a hallás, dísze a haj, testi kapcsolata a csontok, színe a fekete, érzelme a félelem, íze a sós.