Mi történik az akupunktúrás orvosi rendelésen?

A tényleges akupunktúrás kezelés állapotfelmérést követően történik, erre általában külön időpontban kerül sor.

Az állapotfelmérés során részletesen kikérdezem a beteget a panaszairól, áttekintem meglévő orvosi papírjait, és a Hagyományos Kínai Orvoslás elvei szerint, a négy vizsgálómódszer segítségével állítom fel a diagnózist.

A diagnózis értelmezése a nyugati embernek meglehetősen nehéz, hiszen ha a diagnózis például a Vese gyengesége, ez nem jelent (feltétlenül) szervi vesebetegséget.

A diagnózis alapján határozom meg a szúrandó akupunktúrás pontokat. Ez nem sablonok alapján történik, általában minden kezelésnél kicsit módosul az alkalmazott pontok összeállítása, a beteg állapotának változása szerint.

A kezelés során a bőr fertőtlenítése után vékony, fémötvözetből készült, egyszer használatos steril tűket szúrok a meghatározott akupunktúrás pontokba. Ez általában nem jár fájdalommal (bár vannak különösen érzékeny területek), gyakran jelentkezik azonban bizsergés, feszülés, vagy áramütésszerű érzés. A tűk általában 20 percet maradnak bent, majd eltávolításra kerülnek.

A további kezelések során röviden megbeszéljük az előző kezelés óta történteket, és ezt követően kerül sor az akupunktúrára. Ez összesen nagyjából 30-40 percet igényel.