Hagyományos kínai orvoslás

A tao szülte az Egyet, az Egy szülte a kettőt, a kettő szülte a hármat, s a három szülte az összes létezőket. Minden létező a hátán hordja a jint, kebelén viseli a jangot, s az átható lehelet, a csi teremt összhangot e két princípium között.


/Tao Te King – Tőkei Ferenc fordítása/

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) több ezer éves múltra tekint vissza. Népszerűségének egyik fő oka, hogy mellékhatásokat nem okoz, teljes mértékben természetes módszerekkel dolgozik.

Részét képezi a jól ismert akupunktúra, de teljessé a moxa, köpölyözés, masszázs, gyógynövény kezelés, dietetika teszi.

A kezelés célja a megbomlott egyensúly helyreállítása, de lehetőség szerint a megelőzésre helyezi a hangsúlyt.

Eredményesen kezeli többek között a következőket:

  • Fájdalmak (fejfájás, migrén, mozgásszervi fájdalmak)
  • Emésztőrendszeri problémák (savtúltengés, emésztési zavarok, székrekedés, hasmenés, puffadás)
  • Nőgyógyászati problémák (menses zavarok, méhvérzés, PMS)
  • Belgyógyászati betegségek (asztma, magas vérnyomás)
  • Idegrendszeri betegségek (bénulások, lumbago, fülzúgás)
  • Allergiák, szénanátha
  • Elhízás

Mi történik az akupunktúrás orvosi rendelésen?

A tényleges akupunktúrás kezelés állapotfelmérést követően történik, erre általában külön időpontban kerül sor.

Az állapotfelmérés során részletesen kikérdezem a beteget a panaszairól, áttekintem meglévő orvosi papírjait, és a Hagyományos Kínai Orvoslás elvei szerint, a négy vizsgálómódszer segítségével állítom fel a diagnózist.

A diagnózis értelmezése a nyugati embernek meglehetősen nehéz, hiszen ha a diagnózis például a Vese gyengesége, ez nem jelent (feltétlenül) szervi vesebetegséget.

A diagnózis alapján határozom meg a szúrandó akupunktúrás pontokat. Ez nem sablonok alapján történik, általában minden kezelésnél kicsit módosul az alkalmazott pontok összeállítása, a beteg állapotának változása szerint.

A kezelés során a bőr fertőtlenítése után vékony, fémötvözetből készült, egyszer használatos steril tűket szúrok a meghatározott akupunktúrás pontokba. Ez általában nem jár fájdalommal (bár vannak különösen érzékeny területek), gyakran jelentkezik azonban bizsergés, feszülés, vagy áramütésszerű érzés. A tűk általában 20 percet maradnak bent, majd eltávolításra kerülnek.

A további kezelések során röviden megbeszéljük az előző kezelés óta történteket, és ezt követően kerül sor az akupunktúrára. Ez összesen nagyjából 30-40 percet igényel.

Szükség esetén életmódbeli változtatásokra, táplálkozásra, táplálék-kiegészítő vagy gyógynövény alkalmazására is javaslatot teszek.